Megjelent könyv

A mecénálási időszak 2017. június 18-án lezárult!

131 személy támogatta a könyvet.
Köszönjük!

Barna hajnal

Írta: Franck Pavloff

Illusztrálta: Grela Alexandra

Fordította: Piroth Attila, Marie-Laure Piroth

Szerkesztette: Csányi Dóra


370x275 mm, 24 oldal
kartonlapok
ISBN: 978-963-9768-18-9
Megjelenés: 2017 ősz


3990 Ft

Íme, egy pár oldalas novella, amely rövid és egyszerű szavakkal, mégis fontos és egyetemes üzenetet hordoz számunkra, akár Orwell 1984 című műve. Bemutatja, hogy milyen gyorsan és egyszerűen képes berendezkedni egy totális rezsim, ha nem figyelünk, és félelemből vagy alázatból meghajlunk szabályai előtt.

A Barna hajnal története a közöny és a „kis kompromisszumok” veszélyére hívja fel mindannyiunk figyelmét, melynek következtében magunk is a rendszer kollaboránsaivá válunk.

Szerzője ellenállásra szólít fel a szélsőséges ideológiák ellen, és arra kér mindenkit, hogy egyetlen egyszerű kérdésre adjon magának választ: „A saját mindennapi életedben, korodtól függetlenül, vajon te mit teszel azért, hogy megakadályozd e rossz emlékű barna hajnal születését?”

A Csimota Könyvkiadó 2017-ben a Barna hajnal című novellát a Könyvmecénás programon keresztül tervezi megjelentetni, Papírszínház-mese formában.

A kiadó az Amnesty International Magyarországgal együttműködve szeretné eljuttatni a támogatott példányokat iskolákba, könyvtárakba, hogy minél több gyerekközösségben lehessen feldolgozni az üzenetét. (A felolvasáshoz használható papírkereteket a kiadó ajándékba adja a mesékhez.)

Amennyiben azt szeretnéd, hogy az általad támogatott példány az Amnesty oktatási programjába kerüljön, a támogatás során a megjegyzés rovatban jelezd nekünk (ebben az esetben a személyes átvételt válaszd)!

(További információk az oldal működésével kapcsolatban Hogyan működik a könyvmecénás?, illetve a Támogatási folyamat részletes leírása.)

Barna hajnal

A Barna hajnal című novella 1998-ban jelent meg. Apropóját az adta, hogy az 1998-as francia önkormányzati választások második fordulójában a jobboldal képviselői koalíciót kötöttek a szélsőjobboldal jelöltjeivel. A francia társadalmat sokkolta, hogy 2002. április 21-én az elnökválasztás második fordulójába bejutott Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobb vezetője. A megdöbbenés hatására több mint egymillió példány fogyott el a könyvből. Azóta az iskolai tanterv részévé vált.


Francia általános iskola 4-5 osztályos tanuló példánya
 

A szöveg egyszerű és hatásos. Nem kommentálja, minősíti az eseményeket, rövid és szenvtelen, ahogy a szerző mondja: „Ez egy egyszerű szöveg a politika retorikájáról”, arról, hogy a félelem és a lázadás hiánya hova vezethet. Két hétköznapi férfi pusztán szemlélője – anélkül, hogy különösebben nyugtalankodnának miatta – a „Barna állam” létrejöttének. A „Barna állam”, mely egy fiktív politikai rendszer, betiltja a nem barna macskák és kutyák tartását; a csendőrök ciánkapszulákat kezdenek osztogatni, hogy a gazdák elpusztíthassák a „nem megfelelő” állataikat. Észrevétlenül minden barna színűvé válik: macskák, kutyák, újságok. A narrátor és barátja nyugodt, kényelmes életet élnek ebben a zavaros időszakban is. Megalkuvásból, kényelemből és önzésből nem érzik, hogy cselekedniük kellene. Igazodnak a rendszerhez, és maguk is keresik az indokokat, hogy a meghozott rendelkezések létjogosultságát magyarázni tudják. Ám egy nap a tiltást és a büntetést kiterjesztik azokra is, akinek valaha volt nem barna színű állatuk vagy akárcsak a családjukban, az ismerőseik körében… A főszereplők így maguk is áldozatokká válnak, a rendszer és önmaguk gyávaságának áldozataivá.

A történet kerete teljesen hétköznapi, a szereplők kávézóba járnak, kártyáznak, iszogatnak, sportfogadásokat kötnek, meccset néznek, beszédjükben napjaink szlengjét használják. Mindez akár most is történhetne, de Pavloff sem helyszínt, sem időpontot nem említ. A történet egyetemes érvényű, és a szélsőséges hatalom totalitárius rendszerré való alakulását mutatja be. A novella rövid és sokkoló, akár a jelenség, amit leír (emlékezzünk arra, hogy Hitlernek kevesebb, mint egy év kellett ahhoz, hogy „demokratikus” eszközökkel létrehozza a náci rendszert). A totalitárius rendszer a maga klasszikus eszközeit alkalmazza: szelekciós teszt, eugenika (az eugenika azokkal a hatásokkal foglalkozik, amelyek egy faj veleszületett kvalitásait javítják, és amelyek ezen kvalitások lehető legelőnyösebb kifejlődését elősegíthetik), cenzúra, önkényes rendeletek, besúgás, letartóztatások. A teljes közönyben a totális rezsim lépésenként születik meg; a társadalom, a gazdaság, a kultúra és az egyén számára sem enged önállóságot, még a szóhasználatban sem, ami a gondolkodásunk alapja, amikor kötelezővé teszi a barna jelző használatát. A barna szó előfordulása ritmust ad a szövegnek, egyre gyakrabban ismétlődik, ahogyan a rendszer épül.

Franck Pavloff 1940-ben született Nîmes városában, bolgár bevándorlók gyerekeként. Sokáig családsegítőkben dolgozott szociális munkásként, gyerekpszichológiával és gyerekjogokkal foglalkozott és a grenoble-i bíróság pszichiátriai szakértője volt. A nagyközönség először a Barna hajnal című novellája kapcsán ismerhette meg, amely több mint 2 millió példányban fogyott, a könyv mára Franciaországban a legjobban eladott címek között szerepel és 24 nyelvre fordították le.
Franck Pavloff-nak közel 30 kötete jelent meg, közte versek, novellák, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ír.

 

Amnesty International Magyarország
Az Amnesty International több mint 7 millió ember globális mozgalma. Olyan embereké, akik mind kiállnak az igazságtalanságok ellen. Egy olyan világért kampányolnak, ahol mindenki jogai érvényesülnek. Olyan emberek támogatják őket, mint te. Mindenfajta politikai ideológiától, gazdasági vagy vallásos érdekektől függetlenek. A magyar szervezet feladatának tekinti azt is, hogy egyes magyarországi emberi jogi problémákkal kapcsolatban szót emeljen és fellépjen, ezáltal hozzájárulva a magyarországi emberi jogi helyzet javításához.
Az Amnesty International Magyarország több mint hét éve foglalkozik emberi jogi oktatással is. Országszerte tartanak tematikus előítélet-mentesítő és érzékenyítő iskolai foglalkozásokat. A Csimota Könyvkiadó 2015 óta működik együtt a szervezettel, Az Ellenség című könyvre épülő foglalkozásukkal folyamatosan járják az ország általános iskoláit.
www.amnesty.hu

Csimota Könyvkiadó
— a Móra Kiadói Csoport tagja, 2003-ban azzal az újító szándékkal jött létre, hogy fiatal, ám elismert szerzők műveit jelentesse meg, valamint, hogy a hagyományos irodalmi igényesség mellett felhívja a figyelmet a korai képi és vizuális nevelés fontosságára.
A kiadó megőrizve kezdeti lendületét a mai napig is a legprogresszívebb gyerekkönyvkiadónak számít a hazai piacon.
Mottójuk:
– igényesség és minőség
– formai szépség és esztétikum
– kreativitás és innováció
– társadalmi elkötelezettség: olyan, kényes témák felvállalása, melyek a hazai gyerekirodalomban gyakran tabuként szerepelnek (másság, tolerancia, elmúlás)
– új tehetségek felkutatása
www.csimota.hu/papirszinhaz

A Könyvmecénás célja, hogy értékteremtő könyvek megjelenését támogassa. Az oldalon bemutatott könyveknek támogatókat keresnek. A mecénások előre, még a nyomdába adás előtt megvásárolják a kiadványt legalább egy példányban, így a nevük bekerül a könyv támogatói oldalára és mecénások lesznek.
www.konyvmecenas.hu

Média partnerünk a Könyvesblog egyszerre informál és navigál az aktuális könyvmegjelenések világában, mutat be nemzetközi trendeket és szólítja meg a magyar és a világirodalom legjavát. A kortárs irodalom és könyvkiadás legjava.
www.konyves.blog.hu

A projekt 2017. június 18-án lezárult, köszönjük a támogatásokat, várható megjelenés 2017. ősz.

Kapcsolódó hírek

A Barna hajnal mecénásai

Íme ők a Barna hajnal mecénásai, köszönjük a támogatásukat! Részletek...

Lezárult a Barna hajnal mecénálási időszaka

A Barna hajnal 129 példányának megjelenését támogatták a Mecénások, ebből 28 darabot ajánlottak fel az Amnesty International Magyarország emberi jogi képzési programjába. Részletek...

„Fejbe kólintott, szíven ütött. Elkezdett élni bennem.” – interjú Simon Krisztinával, a Könyvtárostanárok Elnökével

Simon Krisztinát, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnökét kérdeztük személyes véleményéről, és a későbbi felhasználás különböző módjairól. Részletek...

„Igazodni a hatalom nyelvezetéhez” (Plüss Műhely)

Interjú Piróth Attilával, a Barna hajnal fordítójával (Plüss Műhely) Részletek...

Franck Pavloff: A hatalom észrevétlenül fészkeli be magát az életünkbe (KönyvesBlog)

Médiapartnerünk a KönyvesBlog interjúja a Barna hajnal szerzőjével. Részletek...

Vélemények a Barna hajnalról

Három szakember véleménye a Barna hajnalról. Részletek...

Barna hajnal gépindulás

A mai napon elkezdődött a Barna hajnal gyártása. Részletek...

„Gyakran tapasztaljuk, hogy milyen könnyen talál híveket magának a gyűlölet.” – Landy Annamáriával, az Amnesty International Magyarország emberi jogi képzési koordinátorával beszélgettünk

A Barna hajnalról, valamint a Papírszínház műfajának sajátosságairól és használhatóságáról Landy Annamáriával, az Amnesty International emberi jogi képzési koordinátorával beszélgettünk. Részletek...

„Vajon te mit teszel azért, hogy megakadályozd e rossz emlékű barna hajnal születését?” – interjú Csányi Dórával, a Csimota Könyvkiadó tulajdonosával és főszerkesztőjével

Csányi Dórától, a Csimota Kiadó tulajdonosától és főszerkesztőjétől megtudhattuk, miért tartja fontosnak a mű hazai kiadását, miért éppen a Papírszínházas formát találja legalkalmasabbnak a mű megjelentetéséhez, és azt is, miért érdemes a gyerekekkel erről a témáról beszélgetni. Részletek...

Grela Alexandra: A Barna hajnal nem hagy lélegzetet az olvasónak (KönyvesBlog)

Médiapartnerünk, a KönyvesBlog, interjúja a Barna hajnal illusztrátorával. Részletek...

A Barna hajnal a közöny és a kis kompromisszumok veszélyeire figyelmeztet (KönyvesBlog)

Médiapartnerünk a KönyvesBlog írása a Barna hajnalról. Részletek...

Barna hajnal (részlet)

Részlet Franck Pavloff Barna hajnal című novellájából. Részletek...

Vissza

Alapítva 2014