Mi a Könyvmecénás

Légy részese könyvek születésének!
A Könyvmecénás célja, hogy értékteremtő könyvek megjelenését támogassa.

Hogyan működik a Könyvmecénás?

Az oldalon bemutatott könyv(ek)nek támogatókat keresünk. A mecénások előre, még a nyomdába adás előtt megvásárolják a támogatott kiadványt legalább egy példányban, így a nevük bekerül a könyv támogatói oldalára. Próbáld ki, hogyan mutat a neved a könyvben!

3 egyszerű lépés és te is Mecénás leszel:

Regisztrálj az oldalra és hozd létre saját Mecénás fiókod.

Támogasd a neked tetsző könyvet és adj meg egy nevet, amit a támogatói oldalon szeretnél látni. Ez lehet a sajátod vagy bárki másé, akit meg szeretnél ajándékozni. A támogatás összegét te határozod meg, de legalább a könyv árát fel kell ajánlanod. Támogatóként nyomon követheted, hogyan készül el a könyv, az alkotók megosztják veled kulisszatitkaikat a támogatási időszak lezárásáig.

A frissen kinyomtatott könyv az általad választott módon jut el hozzád. Nyisd ki és keresd meg a neved a Támogatók között.

Miért legyél te is mecénás?

1. Mert hozzájárulsz olyan alkotások megjelenéséhez, amik nélküled nem kerülnének nyomdába.

2. A kinyomtatott könyv valamennyi példányában szerepelni fog a neved, vagy egy általad választott személyé, így különleges ajándékkal lepheted meg.

3. Végig követheted a könyv születését, műhelytitkok, bennfentes információk birtokába juthatsz.

Támogatási folyamat részletes leírása

Lépésenként, képekkel illusztrálva mutatjuk be a támogatási folyamatot. Részletek...


Híres Mecénások és pártfogoltjaik

Caius Cilnius Maecenas római arisztokrata, politikus és irodalmár i. e. 70 és i. e. 8 közt élt, és neve az irodalompártoló tevékenysége következtében vált fogalommá. Olyan nagy alkotókat támogatott mint Horatius, Vergilius, Properius.

Mi a mecenatúra?

Ellenszolgáltatás nélküli támogatás nyújtása. Műpártolás. Filantrópia. Az adományozás keretében semmiféle anyagi vagy egyéb ellenszolgáltatásra nem kerül sor, a tényleges segítség azért történik, mert valakinek a támogatásra szüksége van.

A kifejezés Gaius Cilnius Maecenas római arisztokrata, politikus, irodalmár nevéből származik, aki bőkezűen támogatta korának kiemelkedő költőit.
A mecénátus intézménye végigkíséri a művészet egész történetét.
Az irodalomban a középkorban felelt meg leginkább eredeti értelmének, amikor a szerző fölajánlotta munkáját annak a pártfogónak, akinek kívánságára és használatára véghez vitte művét. A dedikálás, vagyis dedikált könyv küldése a mecénásnak, pályatársnak, személyesen ismert olvasónak így vált az irodalmi élet egyik rituáléjává. Eredetileg az új könyv megjelenéséhez kapcsolódó ünnepi rítus, mikor a szerző megtiszteli a megajándékozottat, kifejezi viszonyát hozzá, gesztust tesz.

A szerző eleinte egy, majd több pártfogónak is dedikált, később előfizetőket gyűjtött, és az ő támogatásukkal adta ki munkáját, függelékként, pedig közzétette a praenumeránsok névsorát. A szándék továbbra is a régi maradt: dedikálni a pártfogók dicsőségére és fennmaradni az utókor számára.

Magyarországon e támogatási tevékenység a XIX. században terjedt el. A kultúra, a tudomány fejlődéséhez nélkülözhetetlen intézmények alapítása is erre az időszakra datálódik, Széchényi Ferenc (Nemzeti Múzeum), Széchenyi István (Magyar Tudományos Akadémia, Lánchíd), Hatvany Lajos, (Nyugat című folyóirat), hogy csak a legismertebb példákat említsük. Napjaink legismertebb mecénása a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART), ahol hosszú évtizedek után újra felismerték a magyar művészet, elsősorban a kortárs képzőművészet és a legfiatalabb művésznemzedék támogatásának, az általuk képviselt új értékek befogadásának és megteremtésének szükségszerűségét.

Az első magyar nyelven nyomtatott könyv, a Komjáti Benedek fordításában Krakkóban nyomtatott Szent Pál levelei is mecénásnak köszönheti a megjelenését. A támogató Perényi Gáborné Frangepán Katalin grófnő volt.

TEREMTS TE IS ÉRTÉKET!

Alapítva 2014