Hír

Ungvári Tamás

Ungvári Tamás József Attila-díjas író, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, neves tudós hazánkban és a nagyvilágban, professor emeritus, népszerű rádió- és tévészereplő. Több mint százötven színdarabot fordított a klasszikus művektől a modernekig egyaránt. Ő az irodalom- és kultúrtörténet-írás doyenje. Ungvári 2015-ben 85 éves.
ungvari_tamas_foto_gordon_eszter Ungvári Tamás (Fotó: Gordon Eszter)
Életpályája Az Eötvös Gimnáziumba nem vették fel, mert a numerus clausus miatt kontingense volt a zsidó tanulóknak. Így került a Zsidó Gimnáziumba. Még a gimnázium elvégzése előtt jelentkezett az egyetemre. 1952-ben 21 évesen szerzett diplomát az ELTE angol–magyar szakán. Tatán tanított egy általános iskolában. Ezután a Csillag című folyóirat rovatvezetője lett. 1957-től aspiráns volt, majd 1959-től a Magyar Nemzetnél dolgozott szerződéses munkatársként. 1960-tól fordító, dramaturg, a Budapester Rundschau szerkesztője. 1960–1961-ben a Petőfi Színház dramaturgja. 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1980–1981-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, 1982-től egyetemi tanára. 1989-ig a Magyar Tudományos Akadémia Színháztudományi Bizottságának tagja. Több külföldi egyetem vendégprofesszora. Két cikluson át a nemzetközi P.E.N. Club magyar tagozatának (Magyar PEN Club) főtitkára volt. A Cambridge Egyetemen a Churchill College „overseas fellow” tiszteleti tagságban részesült. Fulbright vendégprofesszorként négy esztendőt töltött a kaliforniai Claremontban. IREX csereprofesszorként a Columbia, Yale és Harvard Egyetemen tartott előadásokat. Művelődéstörténetet tanított a Zsidó Egyetemen, a Rabbi Szemináriumban. Drámafordítóként 1959. október 16-án debütált. Shelagh Delaney, „Egy csepp méz” című darabját a Magyar Néphadsereg Színháza mutatta be az Ódry Színpadon. A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 199. Műsorvezetőként is dolgozott a Magyar Televízióban, a Magyar Rádióban, 2009 óta a Klubrádióban. Nős. Két fia van. Tudományos pályája Az irodalomtudomány kandidátusa (1968), a Magyar Tudományos Akadémia doktora (1989). Oktatási-kutatási területe Magyar irodalom és zsidóság Modern zsidó történelem és irodalom A két világháború közötti európai szellemi élet Művészettörténeti és művelődéstörténeti tudományok Irodalom- és kultúra tudományok Díjai, kitüntetései A Művészeti Alap irodalmi díja (1984) József Attila-díj (1985) A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1995) Széchenyi-díj (2010) Budapest díszpolgára (2010) Művei a Scolar Kiadónál Enciklopédiák I. A feledés enciklopédiája II. Az emlékezés enciklopédiája III. A halhatatlanság enciklopédiája IV. Az életem enciklopédiája Kultúrtörténeti művek A hódító képzelet A szépség születése A tragikumról Bűnbeesés után Csalódások kora Labirintusok Nyomtalanul Új Beatles-biblia Riportkötet A kérdező Regények A torinói lepel Hemingway háborúja Színműfordítások Drámák 1.
     Arthur Miller: Az ügynök halála
     Bertolt Brecht: Galilei élete
     Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok
Tennessee Williams: A tetovált rózsa Arthur Miller: Üvegcserepek Neil Simon: A Napsugár fiúk Hangoskönyv A feledés enciklopédiája

Forrás: Wikipédia

Ungvári Tamás
Vissza

Alapítva 2014