Hír

Plusz érdekességek A rózsa labirintusa című könyvből

1. Több Ázsiához közeli szigeten rózsadíszes pénzt vertek. Héliosz/Apollón látható a rodoszi érme egyik oldalán – ami éppúgy bizonyítja a rodosziak főistenének mibenlétét, ahogy indokolja a rózsakultuszt. Az i. e. 6. századtól az addig használt élektronérméket felváltotta az ezüstből és aranyból készült pénzdarab. A sziromlevelek egykörűek, a csészelevelek képletei alapján az R. gallica származékaként határozhatók meg.

Heraklion Archaeological Museum

2. A rómaiak rózsái Pierre-Joseph Redouté A Rosa gallica L. rózsafaj ‘flore gigantea’ nevű kertészeti változata Musée Pierre-Joseph Redouté, Saint-Hubert

  3. Az aranyrózsa nemesfémből megformált rózsaág. A hosszú, tüskés gally hegyén levelek között megbújó rózsavirágokat találunk. A legmagasabb pápai érdemrend értelmét III. Ince pápa (1160 v. 1161–1216) fejtette ki bővebben. Az érdemrend három anyagból: aranyból, pézsmából és balzsamból készül, ami az isteni és az emberi lelket, valamint az emberi testet összekapcsoló Jézus sokféleségét fejezi ki. Az aranyrózsát a pápa azoknak a személyeknek, illetve intézményeknek adományozza elismerésként, akik, illetve amelyek a leghívebben szolgálják Krisztus és egyháza ügyét. III. Ince is azt állítja, hogy az aranyrózsa anyagában a Megváltó testére és lelkére emlékeztet. A pápa minden évben újabb rózsát készíttet. Kezdetben csak férfiak kaphatják: az első díjazott, akinek a nevét feljegyzik, egy Anjou gróf, akinek II. Orbán 1096-ban ítéli oda az erényrózsaként is emlegetett kitüntetést. Szicíliai Johanna lesz az első nő, aki az alapítás után kétszázötven évvel, 1386-ban ebben a megtiszteltetésben részesül. Az aktust a nőkhöz való viszony változásaként is értelmezhetjük.  

A XXII. János pápa által adományozott erényrózsa, 1330 Musée de Cluny, Párizs

4 A rózsacsoda. Táblakép a kassai dóm gótikus szárnyas oltáráról. A festmény a Szent Erzsébet életét bemutató 12 kép egyike, s 1474–1477 között készült. A fehér fátyol, a szürke ruha Assisi Szent Ferenc harmadrendjének öltözete, ámbár Erzsébet a rendnek nem volt tagja. A kép azt a ferences hagyományt mutatja be, amikor az ágyba fektetett beteg helyén a kereszt jelenik meg. A megfeszített Krisztust piros és fehér rózsavirágok borítják el.

Szent Erzsébet-dóm, Kassa

   
Plusz érdekességek A rózsa labi...
Vissza

Alapítva 2014