Hír

ÚJ MECÉNÁS KÖNYV!!! Három színdarab – Howard Zinn politikai színháza

Mi visz arra egy történészt – akinek írásai a háborúra, az igazságtalanságra, az elnyomás megannyi formájára összpontosítanak –, hogy színdarabot írjon? Aki nem kívülálló, semleges tudósként szemléli a történelmet, hanem háborúellenes aktivistaként formálja is, és tanárként diákjait is erre biztatja? Aki mélységesen tekintélyellenes, ezért a polgári engedetlenséget tekinti a demokrácia esszenciájának, és az anarchizmust vallja saját politikai filozófiájának?

Howard Zinnt, a néptörténészt az a meggyőződése vezette, hogy „a művészet a valóság nagy képzelőerejű átdolgozásával túlléphet a hagyományos bölcsességeken, túlléphet az ortodoxián, túlléphet az intézményrendszer kinyilatkoztatásain, kibújhat a kultúránk által továbbadott elképzelések alól, és megkérdőjelezheti a rassz, osztály, vallás, nemzet jelentette határokat.”

Zinn Emma című darabja az anarchista-feminista Emma Goldman életét mutatja be. »Milliónyi kisbabát fogok a világra segíteni. És ahogy kibújnak anyjuk méhéből, azt suttogom majd a picike fülükbe: „Lázadjatok! Fogjatok össze! Változtassátok meg a világot!” És egy emberöltő múlva...«

A Marx visszatérben a közgazdaságtan mindmáig meghatározó alakja a mai New Yorkba csöppen, és ott folytatja kapitalizmuskritikáját. „Beszéljünk inkább arról, hogyan fordítsuk a föld elképesztő gazdagságát az emberek javára! Adjuk meg az embereknek, amire szükségük van: élelmet, orvosságot, tiszta levegőt, tiszta vizet, fákat és füvet, kellemes otthonokat, pár órányi munkát, sok órányi kikapcsolódást. Ne kérdezzék, hogy ki érdemli meg ezt. Minden ember megérdemli!”

A Vénusz lánya középpontjában az atomfegyverek fejlesztésén dolgozó természettudósok felelőssége és az államtitkok közérdekű kiszivárogtatása áll. „Az első világháború után Einstein elborzadva látta, hogy a nemzetek összegyűlnek Genfben, hogy bizonyos fegyvereket törvényen kívül helyezzenek. Azt mondta: a háborút nem lehet humánussá tenni, csak eltörölni. A hadviselés története őt igazolta.”

A három színdarab magyar fordítását Zinn születésének századik évfordulója alkalmából adjuk közre. Megjelentetésük időszerű, hiszen a demokrácia nem látványsport, és megóvásához szükségünk van a politikai színházra.

HOWARD ZINN (1922–2010) történész, író, polgárjogi aktivista, a vietnámi háború elleni tiltakozások meghatározó alakja. Több mint húsz könyv szerzője, akinek A People’s History of the United States (Az Egyesült Államok története alulnézetben) című nagy hatású műve új irányt mutatott a történelemoktatásnak, és Noam Chomsky szerint „egy egész nemzedék lelkiismeretét megváltoztatta”. Zinnt mindenekelőtt az érdekelte, hogyan vezet el az ismeretlen emberek számtalan apró tette a történelem fordulópontjaihoz. Szemléletét a Zinn Education Project viszi tovább.

Mecénálási időszak: 2022. november 21-ig.

A Könyvmecénás célja, hogy értékteremtő könyvek megjelenését támogassa. Az oldalon bemutatott könyveknek támogatókat keresnek. A mecénások előre, még a nyomdába adás előtt megvásárolják a kiadványt legalább egy példányban, így a nevük bekerül a könyv támogatói oldalára és mecénások lesznek. www.konyvmecenas.hu

További információk az oldal működésével kapcsolatban Hogyan működik a könyvmecénás?, illetve a Támogatási folyamat részletes leírása.

ÚJ MECÉNÁS KÖNYV!!! Három sz...
Vissza

Alapítva 2014