Megjelent könyv

A mecénálási időszak 2022. november 22-én lezárult!

21 személy támogatta a könyvet.
Köszönjük!

Három színdarab
Howard Zinn politikai színháza

Írta: Howard Zinn

Fordította: Piróth Attila


148x210 mm, 200 oldal
ragasztott, flexi borító
ISBN: 978-963-287-080-9
Megjelenés: 2022. december


3600 Ft

Mi visz arra egy történészt – akinek írásai a háborúra, az igazságtalanságra, az elnyomás megannyi formájára összpontosítanak –, hogy színdarabot írjon?
Aki nem kívülálló, semleges tudósként szemléli a történelmet, hanem háborúellenes aktivistaként formálja is, és tanárként diákjait is erre biztatja?
Aki mélységesen tekintélyellenes, ezért a polgári engedetlenséget tekinti a demokrácia esszenciájának, és az anarchizmust vallja saját politikai filozófiájának?

Howard Zinnt, a néptörténészt az a meggyőződése vezette, hogy
„a művészet a valóság nagy képzelőerejű átdolgozásával túlléphet a hagyományos bölcsességeken, túlléphet az ortodoxián, túlléphet az intézményrendszer kinyilatkoztatásain, kibújhat a kultúránk által továbbadott elképzelések alól, és megkérdőjelezheti a rassz, osztály, vallás, nemzet jelentette határokat.”

Zinn Emma című darabja az anarchista-feminista Emma Goldman életét mutatja be.
»Milliónyi kisbabát fogok a világra segíteni. És ahogy kibújnak anyjuk méhéből, azt suttogom majd a picike fülükbe: „Lázadjatok! Fogjatok össze! Változtassátok meg a világot!” És egy emberöltő múlva…«

A Marx visszatérben a közgazdaságtan mindmáig meghatározó alakja a mai New Yorkba csöppen, és ott folytatja kapitalizmuskritikáját.
„Beszéljünk inkább arról, hogyan fordítsuk a föld elképesztő gazdagságát az emberek javára! Adjuk meg az embereknek, amire szükségük van: élelmet, orvosságot, tiszta levegőt, tiszta vizet, fákat és füvet, kellemes otthonokat, pár órányi munkát, sok órányi kikapcsolódást. Ne kérdezzék, hogy ki érdemli meg ezt. Minden ember megérdemli!”

A Vénusz lánya középpontjában az atomfegyverek fejlesztésén dolgozó természettudósok felelőssége és az államtitkok közérdekű kiszivárogtatása áll.
„Az első világháború után Einstein elborzadva látta, hogy a nemzetek összegyűlnek Genfben, hogy bizonyos fegyvereket törvényen kívül helyezzenek. Azt mondta: a háborút nem lehet humánussá tenni, csak eltörölni. A hadviselés története őt igazolta.”

A három színdarab magyar fordítását Zinn születésének századik évfordulója alkalmából adjuk közre. Megjelentetésük időszerű, hiszen a demokrácia nem látványsport, és megóvásához szükségünk van a politikai színházra.

HOWARD ZINN (1922–2010) történész, író, polgárjogi aktivista, a vietnámi háború elleni tiltakozások meghatározó alakja. Több mint húsz könyv szerzője, akinek A People’s History of the United States (Az Egyesült Államok története alulnézetben) című nagy hatású műve új irányt mutatott a történelemoktatásnak, és Noam Chomsky szerint „egy egész nemzedék lelkiismeretét megváltoztatta”. Zinnt mindenekelőtt az érdekelte, hogyan vezet el az ismeretlen emberek számtalan apró tette a történelem fordulópontjaihoz. Szemléletét a Zinn Education Project viszi tovább.

A Théâtre le Levain (Kovász Színház) a Bordeaux melletti Bègles-ben 2013 óta működő független színház, amely fontosabb feladatának tartja a mindannyiunkat érintő kérdések tárgyalásába történő bekapcsolódást, mint a szórakoztatást, a kikapcsolódást.
A színház gondozásában magyarul megjelent művek:
Howard Zinn: Engedetlenség és demokrácia (2019), a Napvilág Kiadóval közösen
Jean Ziegler: Leszbosz, Európa szégyene (2021), a Le Monde Diplomatique magyar kiadásával közösen (A Könyvmecénás programon keresztül!)
Jason Stanley: Így működik a fasizmus – a „mi” kontra „ők” politikája (2021)
Naomi Klein: Hogyan változtassunk meg mindent – Útmutató fiatal állampolgároknak a bolygó és egymás védelméhez (2022), a Napvilág Kiadóval közösen (A Könyvmecénás programon keresztül!)
Howard Zinn: Három színdarab (2022)
Howard Zinn: Az amerikai birodalom története alulnézetben (2022)

Mecénálási időszak: 2022. november 22-ig.

A Könyvmecénás célja, hogy értékteremtő könyvek megjelenését támogassa. Az oldalon bemutatott könyveknek támogatókat keresnek. A mecénások előre, még a nyomdába adás előtt megvásárolják a kiadványt legalább egy példányban, így a nevük bekerül a könyv támogatói oldalára és mecénások lesznek.
www.konyvmecenas.hu

További információk az oldal működésével kapcsolatban Hogyan működik a könyvmecénás?, illetve a Támogatási folyamat részletes leírása.

Kapcsolódó hírek

Howard Zinn: Marx visszatér (részletek)

Részletek Howard Zinn Marx visszatér című darabjából. Részletek...

Howard Zinn: Emma (részletek)

Részletek Howard Zinn Emma című darabjából. Részletek...

Howard Zinn: Engedetlenség és demokrácia

Elemzésében Howard Zinn kilenc, széles körben elfogadott elképzelést cáfol meg, és a polgári engedetlenség bátor használatára buzdít. Részletek...

Parancsra tettem

Howard Zinn és Piróth Attila írása a Mércén. Részletek...

Ne hódolj és ne hódíts, ne csatlakozz a hadhoz

Piróth Attila írása Howard Zinn háborúellenességéről a Mércén. Részletek...

Howard Zinn, a néptörténész

Piróth Attila cikke a Tetten. Részletek...

Egy anarchista végakarata, avagy kortársunk: Howard Zinn

Schilling Árpád könyvajánlója a Tetten. Részletek...

ÚJ MECÉNÁS KÖNYV!!! Három színdarab – Howard Zinn politikai színháza

A három színdarab magyar fordítását Zinn születésének századik évfordulója alkalmából adjuk közre. Megjelentetésük időszerű, hiszen a demokrácia nem látványsport, és megóvásához szükségünk van a politikai színházra. Részletek...

Vissza

Alapítva 2014