Hír

Howard Zinn: Marx visszatér (részletek)

Na, de Pieperről akartam beszélni. Tudják, a londoni otthonunkban jöttek-mentek a kontinens politikai menekültjei. Pieper volt az egyik. Úgy zümmögött ott körülöttem, mint egy lódarázs. Hízelgő talpnyaló volt. Megállt pár centire előttem, hogy biztosan ne tudjak elmenekülni, és az írásaimból kezdett idézni. „Pieper, ne idézzen már önmagamnak!” – mondtam ilyenkor.

Volt mersze azt mondani – talán azt hitte, odaleszek tőle! –, hogy majd ő lefordítja angolra a Das Kapitalt! Még mit nem! Egyetlen mondatot nem tudott kimondani angolul úgy, hogy ne törte volna kerékbe! Az angol gyönyörű nyelv. Shakespeare nyelve. Ha Shakespeare hallotta volna Piepert angolul megszólalni, nyomban mérget nyelt volna!

De Jenny megsajnálta. Úgyhogy gyakran hívta meg a családi vacsorákra. Egy este Pieper azzal állított be, hogy megalakult a „Londoni Marxista Társaság”! – Marxista Társaság? – kérdeztem. – Hát az meg mi? – Hetente találkozunk, hogy megvitassuk valamelyik írását. Hangosan felolvassuk, mondatonként megvizsgáljuk. Ezért nevezzük magunkat marxistáknak – maradéktalanul és teljes szívvel hiszünk mindenben, amit Ön írt! – Maradéktalanul és teljes szívvel? – kérdeztem. – Igen, és nagyon megtisztelne, Herr Doktor Marx – mindig Herr Doktor Marxnak szólított –, ha felszólalna a Marxista Társaság következő ülésén! – Sajnos nem tehetem. – Miért? – kérdezte. – Mert én nem vagyok marxista! (Szívből nevet.)

A gyatra angolját nem bántam volna. Az enyém sem volt tökéletes. De a gondolkodásmódja, az nagyon zavart! Olyan volt, mint egy hold, ami a szavaim körül kering, és torzítva veri őket vissza a világba. Ráadásul fanatikusan védte a torzításokat, és kikelt mindenki ellen, aki másként értelmezte a dolgokat.

Egyszer azt mondtam Jennynek: – Tudod, mitől félek a legjobban? – Hogy a munkások forradalma sosem jön el? – kérdezte. – Nem, hanem hogy a forradalom eljön, de olyanok állnak az élére, mint Pieper – akik talpnyalók, amikor nincs a kezükben hatalom, de zsarnokok és kérkedők, amikor van. Akik dogmatikusak. Ők fognak a proletariátus nevében beszélni, és ők értelmezik majd a szavaimat a világnak. Új papi rendet állítanak fel, új hierarchiát, kiközösítésekkel és tiltólistákkal, inkvizícióval és kivégzőosztagokkal. Mindezt a kommunizmus nevében teszik majd, és ezzel évszázados késést okoznak a szabadság kommunizmusának – mert kapitalista birodalmakra és kommunista birodalmakra osztják majd a világot. Elfuserálják gyönyörű álmunkat, és újabb forradalomra lesz szükség, talán kettőre, háromra is, hogy helyrehozzuk, amit eltoltak. Ettől félek.

Teljes cikk a Tett oldalán: https://tett.merce.hu/2022/11/18/howard-zinn-marx-visszater-reszletek/ (2022. november 18.)

   
Howard Zinn: Marx visszatér (ré...
Vissza

Alapítva 2014