Hír

Első támogatandó könyv az Egyszervolt… meseantológia

Interjú Csányi Dórával, a Csimota Kiadó főszerkesztőjével

Miért döntött úgy a Csimota Kiadó, hogy elkészíti az Egyszervolt meseantológia második részét?

Az Antológia első kiadása 2005-ben jelent meg, mind a szakma, mind az olvasók körében nagy sikert aratott, és hamar el is fogyott. Mikor felmerült az újrakiadás gondolata sajnos azzal kellett szembesülnünk, hogy a könyv nyomdai állománya elveszett. Ezért gyakorlatilag az egész könyvet újra kellett volna csinálni, így arra gondoltunk, ha már ilyen nagy munka vár ránk, akkor érdemes lenne úgy tartalmilag, mind formailag megújítani a 2005-ös változatot.

Miben különbözik ez az első kiadástól?

A könyv ezúttal is két részből áll, az első részben ugyanaz a 12 klasszikus mese olvasható, mint az első kiadásban, a második részben pedig 12 mai szerző munkája. Elsősorban a második rész újult meg, hiszen 8 új mese és szerző mutatkozik most be. Jóllehet a klasszikus szövegek maradtak ugyanazok, de a szövegeket itt is picit átdolgoztuk.

egyszervolt_003 H. C. Andersen: A rút kiskacsa (illusztráció: Paulovkin Boglárka)

Miért volt szükség ezekre a változtatásokra?

Újraolvasva és a hozzánk érkező vélemények, kritikák, észrevételek alapján gondoltuk fontosnak a klasszikus szövegek átdolgozását. A modern mesék cseréje pedig evidencia volt számunkra az első pillanattól kezdve, hiszen a 2005-ös megjelenés óta számos olyan szerző és szöveg került hozzánk, melyekről úgy gondoltuk, hogy egy ilyen típusú meseantológiában helyük lenne.

Az illusztrátor személye is megváltozott, miért Paulovkin Boglárkát kérte fel a kiadó a kötet megtervezésére és illusztrálására?

Már nagyon régóta szerettem volna Bogival dolgozni és jóllehet korábban már készített nekünk illusztrációkat, ilyen komplett nagy munkát még nem csináltunk közösen. Bogi nagyon sokoldalú illusztrátor és én nagyon szeretem, amikor egy művész különböző technikák keverésével dolgozik. Akárcsak mi, ő is szeret kísérletezni, ugyanakkor egy olyan képi világot is képvisel, mely közel áll azokhoz is, akik a kicsit „klasszikusabb” illusztrációkat kedvelik. A most készülő könyvben ötvözi a klasszikus technikákat a sajátos modern képi világával és tipográfiai megoldásaival. Úgy gondolom, ez a könyv mind a nagyszülőknek, mind a szülőknek, mind a gyerekeknek igazán tetszeni fog.

egyszervolt_002 Dragomán György: A divatborz (illusztráció: Paulovkin Boglárka)

Mikor kerülhet az olvasók kezébe a könyv?

A szövegek gondozása megtörtént, az illusztrációk elkészültek, jelenleg az utolsó simításokat és javításokat végezzük, és úgy tervezzük, hogy a könyv augusztusban már a Mecénások kezében lehet, kereskedelmi forgalomba pedig ősszel kerül.

egyszervolt_006 Both Gabi: A szemüveges királylány (illusztráció: Paulovkin Boglárka)

Miért ezt a megjelenési formát választotta a kiadó?

Amikor felmerült bennünk a Könyvmecénás ötlete, úgy gondoltunk érdemes lenne olyan könyveket támogatásra ajánlani, amelyek nagyszabású különleges kivitelű igazán ajándéknak szánt kötetek. Egy közel 120 oldalas antológia tűnt a legalkalmasabbnak, hogy elindítsuk kezdeményezésünket. Nagyon bízunk abban, hogy sokan fognak csatlakozni a kezdeményezésünkhöz!

Első támogatandó könyv az Egys...
Vissza

Alapítva 2014